Na današnji dan

Eugène de Beauharnais – Napoleonov posinak obasipan mnogim titulama – 1781.

 Godine 1807. imenovao ga je čak i princom od Venecije

Dana 3. rujna 1781. godine rođen je jedini posinak Napoleona Bonapartea – Eugène de Beauharnais. On je bio sin iz prethodnog braka Napoleonove supruge Jozefine. Naime, ona je ranije bila u braku s uglednim vikontom Alexandrom de Beauharnaisom, kojem je glava odsječena na giljotini tijekom Francuske revolucije. S vikontom de Beauharnaisom Jozefina je imala dvoje djece –  sina  Eugènea i kćer Hortense (koja se udala za Napoleonovog brata Louisa).

Zanimljivo je da je Eugène de Beauharnais bio samo 12 godina mlađi od svog poočima Napoleona, što je bila prilično neobična situacija (čim se oženio Jozefinom, 26-godišnji Napoleon imao je već 14-godišnjeg posinka).

Napoleon je Eugènea obasuo mnogim častima. Imenovao ga je francuskim princom i potkraljem Italije. Osobito je impresivna bila titula princ od Venecije (franc. Prince de Venise) koju je Eugène od Napoleona dobio 1807. godine. U Francuskom Carstvu Eugène je imao i laskavu titulu državnog i carskog nadkancelara (franc. Archichancelier d’Etat de l’Empire de France).


Komentari