Na današnji dan

Ettore Bugatti – Talijan čija se tvornica nekoliko puta selila iz Njemačke u Francusku – 1947.

Većinu svog radnog vijeka proveo je Ettore Bugatti na području zanimljive pokrajine Alsace (njem. Elzass) . Ta je pokrajina predstavljala spornu točku u odnosima Francuske i Njemačke, a više je puta promijenila vlasništvo.

Dana 21. kolovoza 1947. godine umro je talijanski konstruktor automobila Ettore Bugatti. Marka koju je stvorio – Bugatti – i danas slovi za jednu od najekskluzivnijih u svijetu, a u vlasništvu je Grupe Volkswagen. Model Bugatti Veyron Super Sport, sa svojih čak 1.200 konjskih snaga, postigao je u 21. stoljeću svjetski rekord u brzini za cestovne automobile s 430,9 kilometara na sat.

Ettore Bugatti rodio se 1881. godine u talijanskom gradu Milanu. Od Enza Ferrarija bio je stariji 17 godina, a osobito je zanimljivo da je bio vršnjak Vincenca Lancije, osnivača automobilske kompanije Lancia. Dapače, Bugatti i Lancija rođeni su u razmaku od samo tri tjedna, obojica u sjevernoj Italiji. Najstariji od braće Maserati – Carlo Maserati – rođen je također 1881. godine, kao i Bugatti te Lancia.

Većinu svog radnog vijeka proveo je Ettore Bugatti na području zanimljive pokrajine Alsace (njem. Elzass) . Ta je pokrajina predstavljala spornu točku u odnosima Francuske i Njemačke, a više je puta promijenila vlasništvo. Tijekom prvog dijela Bugattijevog djelovanja tj. do kraja Prvog svjetskog rata, pripadala je Njemačkom Carstvu. Bugatti je svoju automobilsku kompaniju osnovao 1909. godine u Molsheimu nedaleko od Strassburga, u tadašnjem njemačkom Elzassu. Samo devet godina kasnije to je područje, zajedno s Bugattijevom tvornicom, pripalo Francuskoj, pri čemu je Elzass postao Alsace, a Strassburg je dobio francuski oblik imena – Strasbourg. Godine 1940. to je područje okupirala Hitlerova Njemačka, tako da se Bugattijeva tvornica opet našla na teritoriju pod njemačkom vlasti. Pri kraju Drugog svjetskog rata tvornica je ponovno bila na slobodnom francuskom tlu, jer su to područje od Nijemaca oslobodili saveznici. Ettore je preminuo na današnji dan 1947. godine u Parizu, samo oko dvije godine i tri mjeseca nakon kraja Drugog svjetskog rata. U trenutku smrti imao je 65 godina života.


Komentari