Na današnji dan

Etiopski trkač koji je bosonog pobijedio na olimpijskom maratonu – 1973.

Etiopski trkač Abebe Bikila odlučio je na maratonu na Olimpijskim igrama u Rimu trčati bos. Uspješno je otrčao taj maraton i pobijedio. 

Dana 25. listopada 1973. godine umro je poznati etiopski trkač Abebe Bikila. Slavan je po tome što je 1960. godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju pobijedivši na maratonu kojeg je pretrčao bosonog. Dapače, na sljedećoj Olimpijadi 1964. godine ponovno je pobijedio na maratonu, postavši tako prvi čovjek u povijesti kojem je uspjelo dva puta za redom pobijediti na olimpijskom maratonu.

Zanimljiv je razlog zašto je 1960. godine Bikila bosonog trčao maraton. Naime, on je u to doba bio član etiopske carske tjelesne straže (u to je vrijeme etiopski car bio poznati Haile Selasije). Bikilu su u posljednji trenutak dodali na popis  etiopskih sudionika na Olimpijskim igrama koje su se održavale te godine u Rimu. Zbog toga je došao na natjecanje nedovoljno opremljen. Kompanija koja je osiguravala tenisice za trkače – Adidas – izgleda da nije imala odgovarajući broj za njega. Tenisice koje je dobio nisu mu pristajale pa je uoči maratona odlučio trčati bos.

Ne samo da je uspješno otrčao taj maraton, nego je i pobijedio. Dapače, postao je prvi dobitnik zlatne olimpijske medalje iz Afrike južno od Sahare.

Na sljedećim Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine Bikila je opet pobijedio, i to postavivši novi svjetski rekord u trčanju maratona. Zanimljivo je da nakon te utrke čak nije izgledao ni iscrpljen, a kasnije je izjavio da bi bio mogao trčati još deset dodatnih kilometara.


Komentari