Na današnji dan

Etiopija se pridružila rimskom papi i Katoličkoj crkvi – 1626.

Isusovački redovnik Afonso Mendes postao je patrijarh Etiopije, a car je poduzeo u državi niz mjera s ciljem konverzije etiopskog stanovništva na katoličanstvo.

Dana 11. veljače 1626. godine etiopski car Susenios I. na svečanosti je prisegnuo na vjernost rimskom papi i Katoličkoj crkvi. Učinio je to u prisutnosti tadašnjeg patrijarha Etiopije – Afonsa Mendesa (isusovca podrijetlom iz Portugala). Etiopljani su prethodno već stoljećima imali vlastitu Crkvu, koja postoji i danas, a zove se Etiopska pravoslavna tevahedo Crkva. Ta crkva danas broji oko 45 milijuna vjernika i jedna je od najmnogoljudnijih kršćanskih Crkvi izvan katoličanstva. Međutim, u doba etiopskog cara Suseniosa I. Etiopija se pridružila na određeno vrijeme Katoličkoj crkvi, priznavši vrhovništvo rimskog pape.

Radilo se o tome da su portugalski katolički misionari uspjeli pridobiti u Etiopiji vjernike, uključujući i samog cara Suseniosa I., koji je pripadao tzv. Salomonskoj dinastiji (za koju se tvrdilo da potječe od biblijskog kralja Salomona i kraljice od Sabe). Isusovački redovnik Afonso Mendes postao je patrijarh Etiopije, a car je poduzeo u državi niz mjera s ciljem konverzije etiopskog stanovništva na katoličanstvo.

Uvedene su mnoge reforme, uključujući slavljenje Uskrsa po rimskom računanju. Ukinuto je slavljenje subote i obrezivanje djece. Zbog svega toga došlo je do velikog otpora etiopskog stanovništva, a na kraju i do oružanog sukoba. Car Susenios I. morao je konačno odustati od uvođenja isključivo rimskih običaja. Danas u Etiopiji živi nešto više od 600.000 ljudi koji priznaju vjersko vrhovništvo rimskog pape.


Komentari