Na današnji dan

Erwin Rommel iskrcao se u Africi (1941.)

Dana 14. veljače 1941. Erwin Rommel iskrcao se u Africi kao vrhovni zapovjednik Njemačkog afričkog korpusa (njem. Deutsches Afrikakorps – DAK). Führer Adolf Hitler poslao je te njemačke jedinice u sjevernu Afriku kako bi pomogle talijanskoj vojsci koja se ondje nije mogla uspješno suprotstaviti Britancima.

Naime, još od prije rata Talijani su u sjevernoj Africi posjedovali Libiju kao svoju koloniju. Kad je počeo Drugi svjetski rat, Benito Mussolini naredio je talijanskom maršalu Grazianiju da napadne Egipat u kojem su bile britanske postrojbe. Maršal Rodolfo Graziani bio je u to vrijeme vrhovni zapovjednik talijanskih snaga u sjevernoj Africi i generalni guverner Libije. Bio je svjestan da Talijani bez mehanizacije nemaju izgleda protiv Britanca, ali je ipak napao zbog Mussolinijevih zapovijedi. Dakako, Britanci su pomeli Talijane i potisnuli ih s egipatsko-libijske granice duboko u Libiju. Britanci su osvojili Tobruk i Benghazi te prisilili talijansku 10. armiju na predaju.

U tom su se trenutku Nijemci pod Rommelom iskrcali u Libiji, u području današnjeg glavnog grada Tripolija. Rommelova je prisutnost preokrenula situaciju u korist sila Osovine. Tijekom proljeća, Njemački afrički korpus potisnuo je Britance natrag sve do egipatske granice. Zbog uspješnosti u pustinjskom ratovanju Rommel je dobio nadimak Pustinjska lisica. Sljedeće godine Hitler ga je unaprijedio u čin feldmaršala.

Komentari