Na današnji dan

Ernst Thälmann – komunistički mučenik po kome se zove kubanski otok – 1886.

Ernst Thälmann bio je u doba Hitlera čelnik Njemačke komunističke partije, zbog čega su njih dvojica bili veliki politički protivnici. Kad je Hitler došao na vlast Thälmanna je uhitila policija. Komunisti su ga slavili kao mučenika.

Dana 16. travnja 1886. godine rođen je Nijemac koji se u doba Adolfa Hitlera nalazio točno na suprotnom polu političkog spektra. Zvao se Ernst Thälmann i bio je čelnik Njemačke komunističke partije (njem. Kommunistische Partei Deutschlands – KPD). Thälmann je znamenit po tome što je na predsjedničkim izborima bio protukandidat Hitleru. Dapače, Thälmann je bio kandidat na čak dvojim predsjedničkim izborima, 1925. i 1932. godine. Ipak, ni on ni Hitler nisu pobijedili ni na jednim od tih izbora, jer je većina stanovništva bila sumnjičava i prema ekstremnoj ljevici (Thälmann) i prema ekstremnoj desnici (Hitler). U oba slučaja pobjedu je odnio umjereni konzervativac Paul von Hindenburg, koji je imao velik ugled iz Prvog svjetskog rata.

Kad je Hitler pomoću parlamentarnih kombinacija uspio postati kancelar i ipak dobiti vlast u Njemačkoj, Ernst Thälmann završio je u zatvoru. Naime, već 3. ožujka 1933. godine Thälmanna je uhitila policija. U zatočeništvu je Thälmann proveo sljedećih 11 dugih godina, a zbog toga su ga kao svojevrsnog mučenika slavili komunisti u inozemstvu. Primjerice, tijekom Španjolskog građanskog rata po njemu su nazvane dvije brigade stranih dobrovoljaca.

Thälmann je ubijen 1944. godine u njemačkom koncentracijskom logoru Buchenwald, a tijelo mu je odmah i kremirano. Kuba je pod Castrovim režimom 1972. godine imenovala jedan od svojih otoka po Ernstu Thälmannu (njem. Ernst-Thälmann-Insel, španj. Cayo Ernesto Thaelmann). Taj otok nalazi se uz južnu obalu Kube. Preimenovanje je bilo zamišljeno kao posebna počast tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, u kojoj je Thälmann bio naročito cijenjen (ondje se pionirska organizacija zvala po Ernstu Thälmannu i njemu u čast polagala se časna pionirska riječ, slično kao Titu u Jugoslaviji).

Postoji i legenda da je Kuba taj svoj otok dala Istočnoj Njemačkoj u vlasništvo. U tom slučaju taj bi dio kubanskog teritorija naslijedila i današnja ujedinjena Njemačka. Međutim, Savezna Republika Njemačka službeno je demantirala takvu mogućnost.

Komentari