Na današnji dan

Ernst August – njemački princ i suprug princeze Caroline od Monaca – 1954.

ARCHIV - Das Prinzenpaar Caroline und Ernst August von Hannover (Archivfoto vom 08.05.2006).Der Bundesgerichtshof (BGH) verhandelt am Dienstag (14.10.2008) erneut über mehrere Klagen von Ernst August von Hannover und seiner Frau Caroline gegen den Abdruck von Fotos aus ihrem Privatleben. Foto: Miguel Villagran dpa/lsw +++(c) dpa - Bildfunk+++

Otac Ernsta Augusta, zbog dinastičkih veza s Velikom Britanijom, svojedobno je imao naslov britanskog i irskog princa (engl. Prince of Great Britain and Ireland).

Dana 26. veljače 1954. godine rođen je Ernst August, princ od Hannovera i suprug princeze Caroline od Monaca. Danas je upravo Ernst August glava kraljevske dinastije Hannover tj. njen muški član s najvišim stupnjem senioriteta. U slučaju obnove Kraljevstva Hannover, imao bi Ernst August pravo na njegovu krunu. Spomenuto je kraljevstvo postojalo kao nezavisna država između 1814. i 1866. godine, a zatim je uklopljeno u Prusku. Osobito je zanimljivo da je dinastija Hannover paralelno vladala i Velikom Britanijom, i to još od 1714. godine (kraljica Viktorija pripadala je rođenjem upravo toj dinastiji). Inače, izvorno dinastija Hannover potječe od vrlo stare dinastije Gvelf (Welf), koja je visoki status dosegla već u ranom srednjem vijeku (još u razdoblju vladavine kraljeva iz hrvatske narodne dinastije). Ernst August izravni je muški potomak dinastije Gvelf, što znači da mu se podrijetlo može pratiti unatrag sve do 10. stoljeća. Riječ je, dakle, o jednoj od najstarijih europskih dinastija koje su se do danas održale na životu. Zanimljivo je da je otac Ernsta Augusta, zbog dinastičkih veza s Velikom Britanijom, svojedobno imao naslov britanskog i irskog princa (engl. Prince of Great Britain and Ireland), no ta mu je povlastica oduzeta zbog neprijateljstva između Velike Britanije i Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

Godine 1999. oženio se Ernst August princezom Caroline od Monaca, koja je oko tri godine mlađa od njega. Dobili su jednu kćer – Alexandru – koja se nalazi u liniji nasljeđivanja prijestolja i Monaka i Velike Britanije (država koje su danas monarhije), ali i Hannovera (nekadašnje monarhije).

Komentari