Na današnji dan

Ernest Oppenheimer – bogati južnoafrički prodavač dijamanata – 1880.

Vremenom je Oppenheimer uspio stvoriti monopol na području industrije dijamanata.

Dana 22. svibnja 1880. godine rođen je Ernest Oppenheimer, bogati južnoafrički poduzetnik njemačkog podrijetla. Rodio se u njemačkom gradu Friedbergu, nedaleko od Frankfurta, a već se u mladosti preselio u London. Bavio se trgovinom dijamantima, a poslodavci su ga poslali u Južnu Afriku, u grad Kimberley.

S vremenom je uspio doći na čelo goleme kompanije De Beers, koju je svojedobno osnovao britanski kolonijalni moćnik Cecil Rhodes. Oppenheimer je konsolidirao tvrtku i učvrstio njen položaj vodeće svjetske kompanije u sektoru proizvodnje i prodaje dijamanata. Vremenom je Oppenheimer uspio stvoriti monopol na području industrije dijamanata, čime je svojoj obitelji osigurao veliko bogatstvo i dugoročnu kontrolu nad kompanijom De Beers. Ostvario je pothvate i na područjima drugih rudnih bogatstava, uključujući plemenite metale.

Oppenheimer je preminuo u Johannesburgu, glavnom gradu Južnoafričke Republike, 1957. godine, u dobi od 77 godina. Na čelu spomenute kompanije naslijedio ga je njegov sin Harry Frederick Oppenheimer, a kasnije i unuk Nicholas Oppenheimer. U posao s dijamantima bio je uključen i Ernestov brat Bernard Oppenheimer, koji je u Velikoj Britaniji dobio nasljednu titulu baruneta.


Komentari