Na današnji dan

Ernest Hemingway – 1899.

Po godini rođenja (1899.) bio je Hemingway gotovo vršnjak svojih kolega književnika Williama Faulknera, F. Scotta Fitzgeralda i Johna Dos Passosa.

Dvadesetprvog srpnja 1899. rođen je Ernest Hemingway, američki spisatelj i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Rodio se u naselju Oak Park u neposrednoj blizini Chicaga. To je naselje udaljeno od središta Chicaga oko 14 kilometara na zapad, a osobito je zanimljivo po velikom broju slavnih osoba koje su u njemu rođene ili su u njemu boravile. Naime, u Oak Parku su osim Ernesta Hemingwaya rođeni još i Richard Bach (autor Galeba Jonatana Livingstona) i Ray Kroc (kreator franšize McDonaldsa), a ondje su stanovali Frank Lloyd Wright (znameniti arhitekt), Richard Warren Sears (suosnivač kompanije Sears, Roebuck & Company) i Edgar Rice Burroughs (autor Tarzana i mnogih drugih djela fikcije). Arhitekt Frank Lloyd Wright sagradio je u Oak Parku svoj dom i radni studio.

Otac Ernesta Hemingwaya bio je liječnik, a majka mu se bavila glazbom. Zanimljivo je da je Ernest svoje osobno ime dobio po djedu (majčinom ocu) koji se zvao Ernest Hall. U Oak Parku je mladi Hemingway pohađao srednju školu (Oak Park and River Forest High School). 

Komentari