Na današnji dan

Ermenegildo Zegna – proizvođač luksuznih tkanina (1892.)

Dana 2. siječnja 1892. rođen je Ermenegildo Zegna, talijanski poduzetnik i osnivač tekstilne kompanije koja je po njemu dobila ime. Već se njegov otac, Angelo Zegna, počeo baviti proizvodnjom tkanina, a Ermenegildo Zegna osnovao je 1910. kompaniju uglavnom namijenjenog izradi muških odijela.

Njeno je sjedište isprva bilo u talijanskom gradu Triveru, smještenom u Pijemontu, oko 75 kilometara sjeveroistočno od Torina. Danas kompanija Ermenegildo Zegna ima sjedište u Milanu, jednoj od svjetskih modnih prijestolnica. U istom je Triveru, koji se nalazi na prvim obroncima Alpa, Ermenegildo Zegna i rođen.

Zegna se proslavio proizvodnjom vrlo kvalitetnih vunenih tkanina, a zbog velike proizvodnje obogatio se. U vrijeme Mussolinijeve vlasti talijanski kralj Viktor Emanuel III. dodijelio je Ermenegildu Zegni aristokratsku titulu grofa od Monte Rubella (tal. Conte di Monte Rubello). Već prije Drugog svjetskog rata poduzeće je imalo podružnicu u New Yorku, a postalo je s vremenom jednim od najvećih svjetskih kupaca australske vune vrhunske kvalitete (osobito poznate merino-vune). Ermenegildo Zegna preminuo je u rodnom Triveru 1966. godine.


Komentari