Na današnji dan

Eritreja dolazi pod UN-ovo skrbništvo (1952.)

Eritrea Refugee Camp Somalis Huts Landscape Tents

Današnja Eritreja i etiopska pokrajina Tigre činile su Kraljevstvo Aksum, koje su utemeljila semitska plemena prije oko 1500 godina. Etiopsko Carstvo je proširilo svoj utjecaj i do 6. stoljeća Aksum je nestao te je Eritreja, uz određenu razinu samostalnosti, postala dio Etiopije. U razdoblju 16. – 18. stoljeća vlast je preuzelo Osmansko Carstvo, do pojave kolonijalnih težnji europskih sila. 

Eritreja se našla na meti europskih država zbog geografskog položaja, odnosno izgradnje Sueskog kanala. Talijani su osvojili Eritreju 1890. i osnovali koloniju, a kad su 1936. anektirali čitavu Etiopiju, stvorili su Talijansku Istočnu Afriku. U njezinom sastavu bile su Eritreja i etiopske pokrajine. Zatim su Britanci osvojili Eritreju u Drugom svjetskom ratu. Nakon završetka rata Eritreja je došla pod UN-ovo skrbništvo 15. studenog 1952., a njome je upravljala Britanija. 

UN-ovom odlukom Eritreja potom ulazi u savez s Etiopijom (1952.) kao autonomna pokrajina. Imala je pravo na regionalni parlament i vlastiti ustav. Službeni jezik bio je tigrinja, dok se u Etiopiji govorio amharski, a glavni grad Asmara. Etiopski car (1930. – 1974.) u to je vrijeme bio poznati vladar Haile Selasije. Međutim, Etiopija je počela kršiti eritrejska prava i UN-ovu rezoluciju o federaciji između Etiopije i Eritrerije te je 1962. službeno anektirala Eritreju. Tad se počinju javljati gerilski pokreti i borba za neovisnost. Pobunjeničke snage nastavile su borbu i u 80-ima, što je dovelo do neovisnosti 1993. godine. Zbog spornih područja Eritreja je u sukobu s nekoliko susjednih država, a 1998. izbio je rat s Etiopijom, koji je završio 2000. godine. 

Piše: Marsela Alić


Komentari