Na današnji dan

Erich von Falkenhayn – njemački general i turski maršal – 1861.

Erich von Falkenhayn postao je 1913. godine pruskim ministrom rata, a 1914. došao je na čelo Vrhovnog vojnog zapovjedništva cjelokupnog Njemačkog Carstva.

Dana 11. studenog 1861. godine rođen je Erich von Falkenhayn, njemački general i vrhovni vojni zapovjednik iz Prvog svjetskog rata. Rodio se u mjestu Białochowo na području današnje Poljske (nekoć je to mjesto pripadalo Kraljevini Pruskoj, a nosilo je naziv Burg Belchau). Falkenhaynov se otac zvao Fedor Tassilo von Falkenhayn, a bio je zemljoposjednik i plemić. Zanimljivo je da je i Erichov stariji brat Eugen von Falkenhayn postao generalom.

Erich von Falkenhayn postao je 1913. godine pruskim ministrom rata, a 1914. došao je na čelo Vrhovnog vojnog zapovjedništva (njem. Oberste Heeresleitung) cjelokupnog Njemačkog Carstva. Bio je na tom položaju gotovo dvije godine (od 1914. do 1916. godine), kao de facto najmoćniji čovjek u Njemačkoj. Odgovoran je za golemo uništavanje ljudskih života tijekom krvavih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Godine 1916. zamijenio ga je na čelnom položaju dvojac Hindenburg-Ludendorff, nakon čega se Falkenhayn prihvatio zapovjedništva u borbama protiv Rumunjske. Centralne sile uspješno su osvojile Rumunjsku, a Falkenhayn je zatim dobio zapovjedništvo nad snagama stacioniranima na Bliskim istokom, gdje su Nijemci bili saveznici Osmanskog Carstva.  Falkenhayn je dobio čak i čin turskog maršala, najviši u Osmanskom Carstvu, a da u Njemačkoj, naprotiv, nikada nije dospio do maršalskog čina (napredovao je samo do njemačkog čina generala pješaštva).

Komentari