Na današnji dan

Erich Raeder – dugogodišnji vrhovni zapovjednik Njemačke ratne mornarice – 1876.

Admiral Raeder bio je na čelu Njemačke ratne mornarice od 1928. pa sve do 1943. godine tj. tijekom petnaest godina. 

Dana 24. travnja 1876. godine rođen je admiral Erich Raeder, vrhovni zapovjednik Njemačke ratne mornarice tijekom postojanja Weimarske Njemačke i Hitlerovog Trećeg Reicha. Rodio se u Wandsbeku pokraj Hamburga, na području koje je desetak godina prije njegovog rođenja još uvijek pripadalo danskom kralju, kao dio vojvodstva Holstein.

Raeder je u Njemačku carsku mornaricu (njem. Kaiserliche Marine) ušao 1894. godine, u mladoj životnoj dobi. Brzo je napredovao po činovima, a kao mornarički je časnik neko vrijeme boravio i na Dalekom istoku kao promatrač tijekom Rusko-japanskog rata (znao je i ruski jezik). Određeno je vrijeme bio i kapetan carske jahte Wilhelma II., a nakon Prvog svjetskog rata promaknut je u admiralski čin. Godine 1939. dobio je čin velikog admirala (njem. Grossadmiral), najviši dostupan u njemačkom sustavu mornaričkih činova. Raeder je bio prvi dobitnik tog najvišeg mornaričkog čina u razdoblju postojanja Trećeg Reicha, a ujedno i jedan od samo dvojice (drugi je bio Karl Dönitz, koji je čin velikog admirala dobio tek 1943. godine).

Admiral Raeder bio je na čelu Njemačke ratne mornarice od 1928. pa sve do 1943. godine tj. tijekom čak petnaest godina. Naposljetku je dao ostavku, i to kad je Hitler u ljutnji želio likvidirati cjelokupnu njemačku površinsku flotu (smatrao je da površinski brodovi, za razliku od podmornica, nisu doprinijeli ratnom naporu te da su predstavljali golemi uzaludni trošak za Treći Reich). Nakon završetka Drugog svjetskog rata Raeder je u Nürnbergu osuđen na doživotnu tamnicu, no zbog lošeg je zdravlja pušten 1955. godine. Preminuo je 1960. godine u prilično visokoj 85. godini.


Komentari