Na današnji dan

General koji je krojio Njemačku politiku u vrijeme Prvog svjetskog rata – 1865.

General Erich Ludendorff vjerojatno je bio najmoćniji čovjek u Njemačkoj tijekom 1917. i 1918. godine. Naime, njemački glavni stožer tj. vrhovno zapovjedništvo  bilo je toliko utjecajno tijekom Prvog svjetskog rata, da je imalo veću ulogu od njemačke vlade.

Dana devetog travnja 1865. godine rođen je jedan od najutjecajnijih vojnih časnika u njemačkoj povijesti. Ime mu je bilo Erich Ludendorff, a imao je čin generala pješaštva. General Ludendorff bio je izuzetno utjecajan u Njemačkom vrhovnom zapovjedništvu tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, on i feldmaršal Hindenburg radili su kao dvojac, pri čemu je Hindenburg bio formalno viši po činu, ali je većinu poslova zapravo vodio Ludendorff. Njih dvojica proslavili su se isprva na Istočnom bojištu, nanijevši težak poraz Rusima kod Tannenberga. Zbog te pobjede dobili su herojski status u Njemačkoj, i postavljeni su na čelo čitave njemačke carske vojske.

U Njemačkoj je glavni stožer tj. vrhovno zapovjedništvo (njem. Oberste Heeresleitung – OHL) bilo toliko utjecajno tijekom Prvog svjetskog rata, da je imalo veću ulogu od njemačke vlade. General Ludendorff vjerojatno je bio najmoćniji čovjek u Njemačkoj tijekom 1917. i 1918. godine. Njegovi postupci silno su utjecali na povijest svijeta kakvog danas poznajemo.

Primjerice, Ludendorff se zalagao za neograničeni podmornički rat, koji je uvelike utjecao na konačni ulazak SAD-a u borbu protiv Njemačke. Nadalje, OHL je osigurao zlokobno slanje Lenjina i njegovih pristaša iz Švicarske u Rusiju (kao svojevrsno ideološko tajno oružje). Kad je u Rusiji pobijedila revolucija, Nijemci su prihvatili mir na istoku, a Luddendorff je to namjeravao iskoristiti tako da prebaci većinu snaga na Zapadno bojište i tamo zada konačni udarac Antanti. Znao je da mora žuriti, jer su trupe SAD-a malo po malo ulazile u rat na stani protivnika.

Ludendorffova ofenziva na zapadnom bojištu propala je. On je i pretjerano bio svjestan činjenice da taj neuspjeh znači da Njemačka nikako ne može više pobijediti u ratu. Vjerojatno da poštedi svoje vojnike od klanja, želio je zatim što brže okončati rat. Izgleda da je Ludendorff jako loše psihički podnio poraz, pa su njegovi suradnici morali čak pozvati psihijatra u pomoć. O Ludendorffu postoji i neobičan podatak da je vjerovao u poganskog boga Wotana (germanska verzija skandinavskog Odina).


Nakon Prvog svjetskog rata, Ludendorff je zadržao ugled u Njemačkoj zbog ranijih pobjeda poput one kod spomenutog Tannenberga. Adolf Hitler pokušavao je iskoristiti Ludendorffov ugled, pa je ovaj čak sudjelovao u prvom Hitlerovom pokušaju preuzimanja vlasti (tzv. Pivnički puč u Münchenu).

Komentari