Na današnji dan

Enzo Ferrari karijeru započeo kao vozač utrka (1898.)

Slavni proizvođač automobila – Enzo Ferrari – rođen je 18. veljače 1898. godine u talijanskom gradu Modeni. Karijeru je započeo kao vozač utrka. Prve uspjehe postigao je za momčad Alfa Romea. Nakon jedne pobjede dobio je kao nagradu amblem konja u propinjanju koji je krasio avion najvećeg talijanskog letačkog asa u Prvom svjetskom ratu, Francesca Baracce. Amblem je skinut s Baraccinog aviona koji se misteriozno srušio u ratu. Kasnije će taj amblem postati grb kompanije Ferrari.

Enzo Ferrari s vremenom je od vozača postao vođa tima, osnovavši za Alfu Romeo momčad Scuderia Ferrari (doslovce konjušnica Ferrari). Alfu je napustio 1937. i osnovao vlastitu tvrtku Auto Avio Costruzioni, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvodila dijelove za Mussolinijevu fašističku vladu, a konstruirala je i prvi Ferrarijev automobil Auto Avio Costruzioni 815 (sačuvan je samo jedan primjerak).

Enzovu tvornicu bombardirali su saveznici za vrijeme rata. Sagradio je novu u gradiću Maranellu nedaleko od Modene (tamo je i danas Ferrarijevo sjedište). Da bi se riješio povezanosti s fašističkom prošlosti, Enzo je 1947. utemeljio novu kompaniju pod svojim imenom – Ferrari, koja postoji i danas. Počeli su proizvoditi aute za cestovnu vožnju, i to da bi namaknuli novac za utrke.

Prvi Ferrarijev cestovni automobil bio je Ferrari 125 S. Imao je motor V12 koji je i danas značajka najsnažnijih Ferrarijevih automobila. Uslijedile su mnoge pobjede na utrkama i mnogi novi modeli cestovnih automobila. Enzo je umro u dobi od punih 80 godina u Maranellu.


Komentari