Na današnji dan

Enzo Ferrari – legendarni talijanski konstruktor automobila – 1988.

Svom osnivaču u čast, tvornica Ferrari nazvala je nakon njegove smrti supersportski automobil Ferrari Enzo. Tih je vozila proizvedeno samo 400 komada i danas imaju svojevrsni kolekcionarski status. Zanimljivo je da je posljednji, 400. primjerak darovan u dobrotvorne svrhe.

Dana 14. kolovoza 1988. godine umro je znameniti talijanski konstruktor automobila Enzo Ferrari. Umro je u gradiću Maranello, poznatom mnogim ljubiteljima automobila kao sjedište Ferrarijeve tvornice. Taj se gradić nalazi nedaleko od Modene, Enzovog rodnog grada. Ferrari je umro s čak 90 godina života, nakon duge i uspješne karijere, kako u poslovnom, tako i u natjecateljskom pogledu.

Svom osnivaču u čast, tvornica Ferrari nazvala je nakon njegove smrti supersportski automobil Ferrari Enzo. Tih je vozila proizvedeno samo 400 komada i danas imaju svojevrsni kolekcionarski status. Zanimljivo je da je posljednji, 400. primjerak darovan Vatikanu kao milodar i aukcioniran je u londonskoj kući Sotheby za 1.100.000 dolara.

Pod Enzovim vodstvom Ferrari je 8 puta osvojio Svjetsko prvenstvo u Formuli 1. Zanimljivo je da je svega nekoliko tjedana nakon šefove smrti održana Velika nagrada Italije u Formuli 1, na kojoj je Ferrari prigodno odnio prva dva mjesta sa vozačima Gerhardom Bergerom i Micheleom Alboretom. Bilo je najljepše odavanje priznanja pokojnom Commendatoreu.


Komentari