Na današnji dan

Englezi zarobili francuskog kralja u bitki kod Poitiersa (1356.)

Bitka kod Poitiersa dogodila se u Francuskoj tijekom Stogodišnjeg rata 19. rujna 1356. godine. U njoj su Englezi uspjeli zarobiti i francuskog kralja Ivana II. iz dinastije Capet-Valois, zvanog Ivan Dobri.

Englezi su u toj fazi Stogodišnjeg rata bili izrazito nadmoćni u odnosu na Francuze. Englesku vojsku predvodio je Edvard Crni princ, najstariji sin i prijestolonasljednik tadašnjeg kralja Edvarda III. Crni princ nosio je titulu princa od Walesa i vojvode od Cornwalla, a proslavio se u nizu bitaka u Francuskoj (ipak, umro je prije svog oca, tako da nikada nije postao kraljem). 

Znatnu prednost Englezima na bojnom polju davali su njihovi strijelci s dugim lukovima. U Bitki kod Poitiersa strijelci su odigrali veliku ulogu, no važna je bila i engleska konjica, kao i pješaštvo, uglavnom regrutirano iz francuskih krajeva pod engleskom vlašću. 

Osim kralja Ivana II. zarobljen je i njegov sin Filip (vojvoda od Burgundije), a jedan kraljev rođak je i ubijen (vojvoda od Bourbona). Zarobljenog kralja odveli su Englezi u London. Držali su ga nekoliko godina i na kraju oslobodili tek po potpisivanju za njih korisnih ugovora.


Komentari