Na današnji dan

Englezi uhitili škotskog narodnog junaka Williama Wallacea (1305.)

Procjenjuje se da je William Wallace u trenutku zarobljavanja od strane Engleza bio tek u srednjim tridesetim godinama svog života.

Dana 5. kolovoza 1305. godine Englezi su uhitili škotskog narodnog junaka Williama Wallacea. Predao im ga je, prema dostupnim povijesnim podacima, John de Menteith, škotski vitez odan engleskom kralju Edwardu I., Wallaceovom smrtnom neprijatelju. Za Williama Wallacea to uhićenje značilo je kraj borbe za škotsku nezavisnost, jer nikada više nije dospio na slobodu, a i pogubljen je samo dvadesetak dana kasnije u Londonu. Spomenuti John de Menteith dobio je zbog tog svog čina nadimak Fause Menteith, otprilike u značenju “Izdajnički Menteith”.

Postoji i navod o preciznoj lokaciji na kojoj je William Wallace predan Englezima. Dogodilo se to navodno kod mjesta Robroyston u blizini Glasgowa. Robroyston se nalazi oko šest i pol kilometara sjeverno od rijeke Clyde, a upravo je kod tog mjesta navodno John de Menteith predao Williama Wallacea službenicima spomenutog engleskog kralja Eduarda I., koji je godinama pokušavao osvojiti Škotsku i ugušiti Wallaceov ustanak. U Robroystonu je kasnije podignut spomenik na pretpostavljenom mjestu Wallaceovog uhićenja. Procjenjuje se da je taj škotski narodni junak u trenutku zarobljavanja bio tek u srednjim tridesetim godinama svog života.

Njegovo smaknuće u Londonu obavljeno je na najokrutniji način: povlačenjem po ulicama, davljenjem, vađenjem utrobe, odsijecanjem glave i komadanjem tijela. Razni su dijelovi njegovog raskomadanog leša poslani naposljetku u različite krajeve Engleske.


Komentari