Na današnji dan

Englezi smaknuli dva katolička svećenika – 1588.

Bilo je to doba kad su katolici u Engleskoj progonjeni jer je vladajuća kraljica Elizabeta I. provodila vrlo netolerantnu vjersku politiku. 

Dana 1. listopada 1588. godine mučeničkom su smrću umrla dva svećenika Katoličke crkve u Engleskoj. Bilo je to doba takve vjerske netolerancije u Engleskoj da se katoličanstvo nije smjelo javno izraziti, a zbog njega se mogao lako i izgubiti život.

Dvojica svećenika ubijenih svećenika bili su bl. Edward James i bl. Ralph Crockett. Oni su bili uhićeni još dvije godine ranije na moru kad su brodom pokušali doploviti do Engleske. Po engleskim zakonima katolički svećenici nisu smjeli ući u zemlju, pa su stavljeni u zatvor. Čekali su preko dvije godine u zatvoru bez da im je suđeno.

Povod za smaknuće svećenika dala je 1588. godine poznata Španjolska armada. Bio je to napad katoličke španjolske flote na Englesku. Naime, španjolski kralj Filip II., poznat kao žestoki katolik, želio je preuzeti englesko prijestolje na koje je stavljao pravo po svojoj ženidbi s kraljicom Marijom Tudor, kćeri Henrika VIII. Međutim, Englezi su uspjeli svladati Nepobjedivu armadu i odbiti španjolski napad. Odlučili su se osvetiti katolicima zbog napada putem zatvorenih svećenika. Održano je suđenje na koje su stavljena ukupno četiri svećenika – spomenuta dva blaženika te još John Oven i Francis Edwardes. Svi su osuđeni na smrt zbog toga što su kao katolički svećenici pokušali ući u Englesku. 


Međutim, jedan od svećenika – John Oven – odlučio se prikloniti Anglikanskoj crkvi. Položio je prisegu kraljici kao vrhovnom glavaru Crkve, pa je pošteđen smrti. Ostala trojica su odvezena na stratište, no tada se još jedan, Francis Edwardes, odrekao katoličanstva i on je također pošteđen. Preostala dvojica, bl. Edward James i bl. Ralph Crockett, odbila su se odreći katoličanstva, pa su smaknuti, nakon što su se međusobno odriješili od grijeha.

Komentari