Na današnji dan

Jezivo smaknuće škotskog junaka Bravehearta (1305.)

William Wallace svakako je jedan od najvećih junaka škotske povijesti. Svjetskoj je javnosti najbolje poznat iz filma Hrabro srce (engl. Braveheart), gdje ga glumi Mel Gibson. Premda taj film sadrži mnoge povijesne netočnosti, ipak dočarava na neki način značaj Williama Wallacea za škotsku povijest.

Nakon što je osam godina prkosio engleskoj vlasti i zadao im više poraza (najpoznatiji je svakako Bitka kod Stirlinga 1297.), Wallacea je izdao škotski vitez John de Menteith. Dana 5. kolovoza 1305. pao je u englesko zarobljeništvo. Za taj čin izdaje Menteith dobio je među Škotima nadimak Fause Menteith ili Izdajnički Menteith.

Wallacea su zarobljenog doveli u London kralju Edwardu I. Dugonogom (također poznat iz filma Braveheart kao glavni Wallaceov neprijatelj). Wallacu je u Londonu suđeno zbog izdaje, no on je na te optužbe odgovorio: “Nisam mogao izdati Edwarda, jer nikad nisam bio njegov podanik”. Ipak, osuđen je na smrt.

Smaknuće je izvedeno na najstrašniji mogući način. Wallace je doveden u londonski Tower, skinut do gola i vučen po ulicama konjskom zapregom. Zatim je obješen, no prije nego je izdahnuo skinut je s vješala i kastriran, te mu je izvađena utroba i spaljena pred njim. Na kraju mu je odsječena glava, a tijelo mu je raščetvoreno.

Wallaceovu odsječenu glavu Englezi su zabili na vrh kolca i stavili na Londonski most. Četiri dijela raščetvorenog Wallaceovog tijela poslana su u četiri različita kraja Britanije i tamo izložena u gradovima: Newcastleu upon Tyneu, Berwicku upon Tweedu, Stirlingu i Perthu.


Komentari