Na današnji dan

Englez kojeg poistovjećujemo s belgijskim detektivom Poirotom – 1946.

Iako je mnogo glumaca utjelovilo lik legendarnog Poirota i kritičari i publika se slažu da je Suchet tu nenadmašan.

David Suchet, jedan od najcjenjenijih britanskih glumaca, rodio se drugog svibnja 1946. godine u Lononu. Otac mu je bio uspješni ginekolog i očekivao je da će David krenuti njegovim stopama , ali je pod utjecajem majke koja je bila ugledna kazališna glumica zavolio taj poziv.

Od malena je volio čitati povijesne i biografske romane što mu je pomoglo u karijeri jer je glumio mnoge povijesne likove: Edwarda Tellera, Sigmunda Freuda, Napoleona, Antonia Salieria…

Ipak široj publici je najpoznatiji po ulozi legendarnog detektiva Herculea Poirota nastalog iz pera Agathe Christie. Kako je sam izjavio pripremajući se za tu ulogu detaljno je proučio belgijsku povijest da bi dovoljno dobro razumio zemlju iz koje potiče Poirot. Uz to, on je sam skovao taj specifičan francusko-belgijski naglasak koji Poirot posjeduje. On nije ni pravi belgijski (jer Poirota onda nikad ne bi miješali s rođenim Francuzom) niti čisto francuski, već njemu specifična mješavina. Iako je mnogo glumaca utjelovilo lik legendarnog Poirota i kritičari i publika se slažu da je Suchet tu nenadmašan. Danas i čitatelji djela Agathe Christie ističu da kada čitaju njezine romane o Poirotu u glavi imaju predodžbu Sucheta kao Poirota.

Osim serije o Porotu Suchet je glumio i u kazalištu, mnogim drugim tv serijama te filomovima. Posebno je hvaljena njegova sporedna uloga u filmu Savršeno umorstvo, gdje je glumio uz Michaela Douglasa i Gwyneth Paltrow.


Za svoja dostignuća David Suchet 2002. godine dobio je Orden Britanskog Carstva od kraljice Elizabete II.

piše: Dražen Krajcar

Komentari