Na današnji dan

Englesku proglasio australskom kolonijom (1936.)

Australski Aboridžin imena Burnum Burnum, veliki borac za prava svojeg naroda, rođen je 10. siječnja 1936. godine. Kršten je imenom Harry Penrith, ali je kasnije uzeo ime Burnum Burnum, prema svom pradjedu. Studirao je na sveučilištu, tako da je bio visoko obrazovan i poznavao je zapadnjačke običaje.

Burnum Burnum stekao je pozornost kad je 1988. godine proglasio Englesku kolonijom u posjedu australskih Aboridžina. Simbolika tog poteza bila je u želji da se svijetu predstavi što su Englezi ranije učinili australskim narodima. Naime, te godine padala je upravo 200. godišnjica od dana kad je engleski kolonizator Arthur Phillip pristao uz obalu Australije i položio pravo na nju u ime britanske krune. Burnum Burnum zabio je aboridžinsku zastavu u englesko tlo kod Bijelih stijena Dovera točno 200 godina nakon što su Englezi pristali u australski Sydney.

Burnum Burnum izdao je tom prilikom i Deklaraciju kojom je proglasio Englesku australskom kolonijom. Deklaracija je vrlo ironično sročena, npr. kaže da su Aboridžini došli kako bi naučili Engleze “dobrom ponašanju i profinjenosti”, te obećava da se Englezima neće “trovati izvore”, “sterilizirati žene i odvajati djecu od obitelji”. Isto tako, Aboridžini su se tom deklaracijom obvezali da neće “iskorištavati engleske kamenolome i odvoziti vrijedne minerale u Australiju” te da neće “uništiti tri četvrtine engleskog drveća”. Sve je to, dakako, sarkastična aluzija na nepravde koje su Englezi učinili nad Australijom.


Komentari