Na današnji dan

Engleski kralj koji se proglasio kraljem Francuske – 1377.

Oko 1340. godine uzeo je Eduard III. titulu kralja Francuske i od tada je na latinskom jeziku koristio naslov Rex Angliae et Franciae et Dominus Hiberniae (hrv. kralj Engleske i Francuske te gospodar Irske).

Dana 21. lipnja 1377. godine umro je engleski kralj Eduard III. iz dinastije Plantagenet. Bio je jedan od najmoćnijih engleskih srednjovjekovnih vladara, a proglasio se čak i kraljem Francuske. Dapače, u vrijeme Eduarda III. izvršili su Englezi uspješnu invaziju Škotske i zarobili škotskog kralja Davida II. iz dinastije Bruce.

Kralj Eduard III. vladao je tijekom čak 50 godina, a imao je 14-ero djece. Petorica njegovih sinova postala su moćnim vojvodama, s time da su od dvojice među njima – vojvode od Yorka i vojvode od Lancastera – potekli nazivi za kasnije suparničke dinastije u Ratovima ruža.


Svoje pravo na francusko prijestolje temeljio je Eduard III. na činjenici da mu je majka Izabela bila kći francuskog kralja Filipa IV. Lijepog. Oko 1340. godine uzeo je Eduard III. titulu kralja Francuske i od tada je na latinskom jeziku koristio naslov Rex Angliae et Franciae et Dominus Hiberniae (hrv. kralj Engleske i Francuske te gospodar Irske). Zanimljivo je da su zatim engleski vladari polagali pravo na titulu kraljeva Francuske sve do 19. stoljeća (upravo je Edvard III. bio začetnik te pretenzije).

Komentari