Na današnji dan

Engleski kralj Henrik VIII. oženio se šesti i posljednji puta- 1543.

Catherine Parr kao posljednja, šesta po redu supruga, uspješno je preživjela brak s kraljem. Podsjetimo, drugoj i petoj Henrikovoj supruzi bile su odsječene glave.

Dvanaestog srpnja 1543. godine oženio se engleski kralj Henrik VIII. po šesti i posljednji put. Šesta supruga bila mu je Catherine Parr. U trenutku vjenčanja njemu su bile 52 godine, a njoj oko 30. Imala je ranije već čak dva supruga, koja su oba umrla, tako da je bila dvostruka udovica u trenutku vjenčanja za kralja. Uz Jane Seymour, ona je bila najnižeg podrijetla od svih Henrikovih šest supruga, jer je bila kći plemića s titulom viteza (prva Henrikova supruga bila je kći kralja, druga kći grofa, treća plemića, četvrta vojvode i peta lorda).

Henrik je umro samo 3 i pol godine nakon tog posljednjeg vjenčanja, tako da je Catherine Parr ostala udovica. Mimoišla ju je, dakle, sudbina prethodnih supruga Henrika VIII. koje su većinom loše skončale. Naime, prvu je suprugu Henrik odbacio, drugoj i petoj je odsječena glava, a treća je umrla kod poroda. Inače, za pamćenje sudbina Henrikovih supruga postoji korisna rima na engleskom jeziku:

Divorced –beheaded – died;

Divorced – beheaded – survived.


(Razvedena – smaknuta – umrla;

Razvedena – smaknuta – preživjela).

Catherine Parr kao posljednja, dakle, uspješno je preživjela brak s kraljem. Zanimljivo je da se kasnije, kao trostruka udovica, još jednom udala – po četvrti put – što je apsolutni rekord za engleske kraljice. Četvrtog supruga, međutim, nije uspjela nadživjeti, jer je umrla oko dvije godine prije njega.

Komentari