Na današnji dan

Engleski kralj Henrik VIII oženio se po četvrti put – 1540.

Kralj Henrik VIII. osobno je upoznao Anu od Klevea točno na Novu godinu 1540., a vjenčali su se pet dana kasnije, upravo na današnji dan.

Na današnji dan 1540. godine četvrti se put oženio engleski kralj Henrik VIII. iz dinastije Tudor. Tog puta izabranica mu je bila Ana od Klevea, pripadnica njemačke dinastije La Marck. Zanimljivo je da je Ana rođena u Düsseldorfu, a odrasla je u dvorcu Burg pokraj Solingena.

Dok Henrik VIII. još nije znao kako Ana izgleda, poslao je znamenitog slikara Hansa Holbeina Ml. da naslika njenu sliku, kao i sliku njene mlađe sestre. Navodno je kralj zatražio od Holbeina da ne uljepšava slike, nego da prenese stvarni izgled djevojaka (vjerojatno da bi mogao odabrati privlačniju mladenku).

Kralj je osobno upoznao Anu točno na Novu godinu 1540., a vjenčali su se pet dana kasnije, upravo na današnji dan iste godine. Međutim, Henrik VIII. ubrzo se razočarao. Već u lipnju te godine odlučio je poništiti brak, tvrdeći da on nikada nije konzumiran. Srećom za Anu, Henrik je bio blag i ostatak života dobro se brinuo o njoj, slično kao da mu je sestra. Zanimljivo je da je upravo Ana nadživjela Henrika najduže od svih njegovih šest žena.


Komentari