Na današnji dan

Engleski katolički lord koji se borio protiv Osmanlija- 1639.

U Ugarskoj se Arundell osobito iskazao u bitki protiv Osmanlija kod ugarskog grada Ostrogona (mađ. Esztergom).

Dana 7. studenog 1639. godine umro je britanski lord Arundell, koji je svojedobno u Ugarskoj ratovao protiv Turaka Osmanlija. Lordu Arundelu rođeno je ime bilo Thomas Arundell, a bio je gotovo vršnjak poznatog hrvatskog bana Tome Erdödyja, pobjednika nad Turcima kod Siska 1593. godine. Thomas Arundell bio je katolik, premda je u doba engleske kraljice Elizabete I. takva vjeroispovijest bila opasna zbog vjerske netolerancije. Godine 1580. Arundell je završio u zatvoru u Engleskoj, no ipak nije smaknut. Kasnije je pušten iz zatvora.

Godine 1595. Arundell je otišao iz domovine u Ugarsku boriti se protiv Osmanlija. Bilo je to doba nakon Bitke kod Siska, kad je trajao rat između Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva. Arundell se osobito iskazao u bitki kod ugarskog grada Ostrogona (mađ. Esztergom).  Za zasluge ga je habsburški car proglasio grofom Svetog Rimskog Carstva (njem. Reichsgraf).

Kad se Arundell kao grof vratio u Englesku, kraljica Elizabeta I. bila je nezadovoljna mogućnošću da njen podanik nosi stranu titulu. Arundell je ponovno uhićen. Tek nakon smrti kraljice Elizabete I. došao je Arundell privremeno u bolji položaj. Novi kralj James I. imenovao ga je britanskim lordom, s titulom „barun Arundell od Wardoura“ (Baron Arundell of Wardour). Radilo se o dvorcu Wardour u Engleskoj, nedaleko od Salisburyja. U tom je dvorcu grof lord Arundell na današnji dan 1639. godine i umro. 


Komentari