Na današnji dan

Engleski kardinal Philip Howard – član ugledne katoličke obitelji vojvoda od Norfolka – 1694.

after Unknown artist, oil on copper, probably 18th century

Dva su brata kardinala Philipa Howarda jedan za drugim nosila titulu vojvode od Norfolka. Bili su to Thomas Howard (5. vojvoda od Norfolka) i Henry Howard (6. vojvoda od Norfolka). Philip je imao utjecajan položaj na dvoru britanskog kralja Karla II.

Dana 17. lipnja 1694. godine umro je kardinal Philip Howard, uzvišeni član katoličke Crkvene hijerarhije u Engleskoj. Zanimljivo je da je pripadao uglednoj obitelji Howard, koja je posjedovala titulu vojvode od Norfolka (engl. Duke of Norfolk) i koja je imala najviši status među svim obiteljima u Engleskoj nakon kraljevske dinastije. Specifičnost obitelji Howard, osim njenog visokog položaja, bila je i u činjenici da je ostala vjerna katoličkoj vjeri, čak i nakon što je većina engleskog stanovništva, kao i engleska kraljevska dinastija, prešla na protestantizam.

Čak su dva brata Philipa Howarda jedan za drugim nosila titulu vojvode od Norfolka. Bili su to Thomas Howard (5. vojvoda od Norfolka) i Henry Howard (6. vojvoda od Norfolka). Philip je već u mladosti postao članom Dominikanskog reda, a za svećenika je zaređen 1652. godine. Imao je utjecajan položaj na dvoru britanskog kralja Karla II. iz dinastije Stuart, koji je bio prilično naklonjen katoličanstvu (između ostaloga, supruga mu je bila katolkinja iz Portugala). Kardinalom je Philipa Howarda imenovao 1675. godine papa Klement X. (rođenog imena Emilio Bonaventura Altieri). Nakon toga je Philip Howard živio u Rimu, a postao je čak i kamerlengom Svetog kardinalskog kolegija. U Rimu je kardinal Philip Howard i umro, u dobi od 64 godine, a ondje je i pokopan, prilično daleko od rodne Engleske.


Komentari