Na današnji dan

Engleski grof koji je postao kralj Njemačke – 1209.

Photo taken during Courtauld Inst. condition study 2004-5

Izabran je za njemačkog kraljakupljenim glasovima kneževa izbornika.

Grof Rikard od Cornwalla rodio se petog siječnja 1209. godine. Potjecao je iz moćne engleske dinastije Plantagenet, bio je drugi sin kralja Ivana Bez Zemlje te mlađi brat kralja Henrika III. Stric mu je bio legendarni kralj Rikard Lavljeg Srca. Rodio se u dvorcu Winchester u južnoj Engleskoj, a već u mladosti dobio je službu visokog šerifa Cornwalla (eng.High Sheriff of Cornwall).Kao vlasnik rudnika imao je tolike prihode da je bio među najbogatijim ljudima u Europi. Boravio je jedno vrijeme i u Svetoj Zemlji, a ondje je dao graditi utvrđenja grada Askalona (danas u Izraelu).

Godine 1257., nakon smrti Vilima Nizozemskog, Rikard od Cornwalla izabran je za njemačkog kralja kupljenim glasovima kneževa izbornika. Naime, Njemačka je u to doba bila izborna monarhija te dio Svetog Rimskog Carstva, a izabrani kralj obično bi postao i car nakon papine potvrde. Iako je papa podržao Rikarda protiv njegova protukandidata Alfonsa X. od Kastilje nikada ga nije proglasio carem. Tako je Rikard ostao samo naslovni njemački kralj (1257. – 1272.) gdje je boravio povremeno i bio praktički bez ovlasti.

Rikard je sudjelovao i u tzv. Drugom barunskom ratu (1264. – 67.) na strani brata Henrika III. protiv pobunjenika Simona de Montforta, kada je kraće vrijeme proveo u zarobljeništvu.


piše: Dražen Krajcar

 

 

Komentari