Na današnji dan

Engleske veze posljednjeg jugoslavenskog kralja Petra II. Karađorđevića – 1923.

Kumovi na krštenju bili su mu budući britanski kralj George VI. i njegova supruga Elizabeth Bowes-Lyon. Kralj Petar II. Karađorđević još se kao dijete školovao u Engleskoj.

Dana 6. rujna 1923. godine rođen je posljednji jugoslavenski kralj Petar II. Karađorđević. Postao je kraljem kao 11-godišnjak nakon ubojstva njegovog oca Aleksandra u poznatom atentatu u Marseilleu 1934. godine. Budući da je tada bio maloljetan, u njegovo ime vladalo je Namjesništvo na čelu s knezom Pavlom Karađorđevićem (njegovim rođakom). Mladi kralj Petar II. osobno je preuzeo vlast tek nakon tzv. Šljivovica puča u Beogradu 1941. godine, no već oko dva tjedna kasnije morao je bježati iz zemlje pred nadirućim trupama Hitlerovog Trećeg Reicha i ostalih Sila osovine.

Petar II. Karađorđević rođen je u Beogradu, a kumovi na krštenju bili su mu budući britanski kralj George VI. i njegova supruga Elizabeth Bowes-Lyon (poznata kao Kraljica majka za vrijeme vladanja njene kćeri Elizabete II). Zanimljivo je da je kralj Petar II. bio zapravo potomak poznate britanske kraljice Viktorije, ali isto tako i ruskih careva, austrijske vladarice Marije Terezije, kao i crnogorskog kralja Nikole Petrovića-Njegoša.

Spomenimo i da se kralj Petar II. još kao dijete školovao u Engleskoj, u elitnoj školi Sandroyd, koju su pohađali i lord Carrington i britanski premijer Anthony Eden. 


Komentari