Na današnji dan

Engleska vjenčanjem roditelja Rikarda Lavljeg Srca stekla polovinu Francuske – 1152.

Potomci iz tog braka vladali su, pod imenom dinastije Plantagenet, Engleskom sve do kraja 15. stoljeća, a kralj Rikard Lavljeg Srca zahvaljujući majčinom i očevom nasljeđu vladao je praktički polovinom današnje Francuske.

Dana 18. svibnja 1152. godine Henrik II. Plantagenet oženio je jednu od najmoćnijih žena u Europi, Eleonoru od Akvitanije. Ona je bila desetak godina starija od njega, a ranije je već bila u braku s francuskim kraljem Lujem VII. iz dinastije Capet. Brak između Eleonora i tog francuskog kralja poništen je na njen zahtjev, a ona se zatim, kako je spomenuto, udala za Henrika II. iz dinastije Plantagenet. Radilo se o prekretnom događaju jer je Eleonora bila vladarica golemog dijela današnje Francuske, a to je svoje naslijeđe prenijela engleskim vladarima.

Henrik II. postao je engleskim kraljem, a njegovi i Eleonorini potomci vladali su, pod imenom dinastije Plantagenet, Engleskom zatim sve do kraja 15. stoljeća. Eleonora je Henriku II. rodila sina Rikarda Lavljeg Srca, koji je zahvaljujući majčinom i očevom nasljeđu vladao praktički polovinom današnje Francuske. Dapače, bio je jedan od najmoćnijih vladara u tadašnjoj Europi, a ostao je zapamćen i kao popularni engleski kralj (osobito iz legendi o Robinu Hoodu).

Komentari