Na današnji dan

Engleska proglašena republikom (1649.)

Dana 19. svibnja 1649. parlament u Engleskoj proglasio je državu Commonwealthom. Zanimljivo je da je riječ Commonwealth zapravo prijevod latinskog izraza res publica, od kojeg je nastala i riječ republika. Britanskog kralja Karla I. dali su smaknuti još u siječnju te godine, a parlament je zatim ukinuo monarhiju.

Prema parlamentarnom aktu izdanom 19. svibnja 1649., Engleskom i Walesom je trebao vladati parlament, bez ikakvog kralja ili Doma lordova. Kao izvršna vlast trebalo je funkcionirati Državno vijeće (engl. Council of State) u kojem je bio i poznati Oliver Cromwell. Kasnije je Cromwell raspustio parlament i preuzeo vlast kao lord protector, svojevrsni vojni diktator.

Bilo je to jedino vrijeme u povijesti Engleske tijekom kojeg nije službeno postojala monarhija. Commonwealth se zatim proširio na Škotsku i Irsku. Međutim, nikad nije bio općeprihvaćen te je izbio građanski rat između monarhista i republikanaca koji je naposljetku završio restauracijom monarhije. Tradicija republikanizma održala se, međutim, među nekim Britancima te prema novijim istraživanjima oko 20 % Britanaca smatra da treba ukinuti monarhiju i uspostaviti republiku.


Komentari