Na današnji dan

Engleska kraljica koja nije stupila na englesko tlo (1230.)

Dana 23. prosinca 1230. umrla je Berengarija od Navare, supruga kralja Rikarda Lavljeg Srca. Bila je kći kralja Sanča VI. Mudrog od Navare, kraljevine na području današnje sjeverne Španjolske. Berengarija je bila i prapraunuka znamenitog Rodriga Díaza de Vivara, španjolskog nacionalnog junaka poznatog pod nadimkom El Cid. Rođena je 1165. godine, ali se ne zna točan datum rođenja. 

Berengarija je bila supruga Rikarda Lavljeg Srca od 1191. dok nije umro 1199. godine. Njih dvoje nisu imali djece, a upitno je jesu li ikada uopće i konzumirali brak.  Dok je bila engleska kraljica (tijekom gotovo osam godina), Berengarija u vrijeme nikada nogom nije stupila u Englesku (i Rikard je proveo samo nekoliko mjeseci u Engleskoj tijekom svog kraljevanja, a većinom je boravio izvan zemlje jer je imao goleme posjede u Francuskoj).

Berengarija je nadživjela Rikarda Lavljeg Srca za čak 31 godinu. Umrla je 1230. godine na području Francuske. Pokopana je u opatiji L’Épau pokraj Le Mansa (tu je cistercitsku opatiju upravo ona dala utemeljiti). Njen se grob nalazi samo nekoliko kilometara od područja gdje se u današnje vrijeme održavaju znamenite utrke 24 sata Le Mansa.

Komentari