Na današnji dan

Engleska kraljica koja je bila sestra hrvatskog kralja – 1366.

Anin mlađi brat bio znameniti Žigmund Luksemburški koji je postao hrvatsko-ugarski kralj i car Svetog Rimskog Carstva. Anu su u dobi od 15 godina udali za engleskog kralja Rikarda II., koji je bio još mlađi od nje.

Dana 11. svibnja 1366. godine 1366. godine rođena je Ana od Češke, engleska kraljica koja je bila supruga kralja Richarda II. iz dinastije Plantagenet. Zanimljivo je da je Ana bila kći njemačkog cara i češkog kralja Karla IV. iz dinastije Luksemburg. Taj moćni vladar poznat je, između ostaloga, po utemeljenju Praškog sveučilišta i po znamenitom Karlovom mostu u Pragu. Car Karlo IV. bio je u svoje doba najmoćniji vladar u cijeloj Europi.

Ana od Češke rođena je u Pragu, kao jedno od trinaestoro djece svog oca. Anin mlađi brat bio je znameniti Žigmund Luksemburški koji je postao hrvatsko-ugarski kralj i car Svetog Rimskog Carstva. Anu su u dobi od 15 godina udali za engleskog kralja Rikarda II., koji je bio još mlađi od nje.

Spomenutim vjenčanjem nastala je zanimljiva situacija u kojoj je Ana bila engleska kraljica u doba dok je njen rođeni brat Žigmund bio hrvatsko-ugarski kralj (Ana je bila engleska kraljica od 1382. do 1394. godine, a Žigmund ugarsko hrvatski kralj od 1387. pa sve do svoje smrti 1437. godine).

Zbog vjenčanja Ane s engleskim kraljem, navodno su engleski trgovci dobili slobodu trgovanja u Češkoj i na ostalom području Svetog Rimskog Carstva.


Komentari