Na današnji dan

Smrt kralja Atelstana (939.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dana 27. listopada 939. godine umro je engleski kralj Atelstan (Etelstan) – vladar kojeg se smatra prvim kraljem cjelovite Engleske. Prije njega vladali su na području današnje Engleske kraljevi manjih područja, a te se vladare naziva anglosaksonskim kraljevima. Tek je Atelstan uspio pod svojom vlasti ujediniti cijelu Englesku, osvojivši 927. godine kraljevstvo York. Time se godina 927. računa za godinu s kojom je Engleska postala kraljevina.

Kralj Atelstan potjecao je iz dinastije koja je već dugo vremena vladala Wessexom. Zapravo je Wessex bio jezgra iz koje je nastala engleska ranosrednjovjekovna država. Wessex je izvorno pokrivao područje jugozapadno od današnjeg Londona, a kasnije se njegov teritorij širio. Kralj Atelstan, suvremenik hrvatskog kralja Tomislava, bio je u svoje doba moćan vladar čak i u europskim razmjerima. Imao je osam ili čak devet sestara, od kojih je mnoge udao za moćnike iz raznih dijelova Europe.

Kao što je poznato iz hrvatske povijesti, 925. godina uzima se tradicionalno za godinu nastanka Hrvatskog Kraljevstva (kralj Tomislav). Time bi Hrvati pretekli Englesku u pogledu uzdizanja na rang kraljevstva. Dakako, pri takvim računanjima treba pripaziti da se ne pomiješaju današnje kategorije s onima iz ranog srednjeg vijeka.


Komentari