Na današnji dan

Emir Edigu stigao pred Moskvu (1408.)

Edigu je bio na čelu plemena Mangit, koje je činilo jezgru Nogajske horde. Bila je to konfederacija od dvadesetak mongolskih i turkijskih plemena, utemeljena u 13. stoljeću. Edigu je rođen sredinom 14. stoljeća. Udružio se s Timuridskim Carstvom u srednjoj Aziji.

Timuridsko Carstvo osvojilo je državu Zlatnu Hordu. Njome su zatim vladali kan Timur Qutlugh i Edigu kao emir. Godine 1397. imenovan je generalom osvojene vojske Zlatne Horde. U Bitki na Worskli 1399. Edigu je pobijedio svog starog neprijatelja Toktamiša i njegovog saveznika, litavskog velikog vojvodu Vitolda. Zatim je ušao i opljačkao Povolšku Bugarsku.

Budući da je Rusija odbijala plaćati danak, Edigu je 1407. pokrenuo strahovitu tatarsku invaziju na Rusiju. Nakon što je spalio Perejaslavs, Gorodets i Rostov i Njižni Novgorod, emir Edigu stigao je pred Moskvu 5. studenog 1408.  godine. Iako je spalio Moskvu nije ju zauzeo.

Dvije godine kasnije Egidu je smijenjen i prognan u Sarai, gdje ga je ubio Toktemišev sin. Njegova je dinastija postojala još oko 200 godina. Njegovi potomci preselili su se u Moskvu, gdje su s islama prešli na baptizam te postali prinčevi Urusov i Yusupov.

Piše: Marsela Alić


Komentari