Na današnji dan

Emanuel Schikaneder – autor libreta za Mozartovu operu Čarobna frula – 1751.

Pri premijeri Mozartove opere Čarobna frula, osim što je bio napisao njen libreto, glumio je Schikaneder osobno i ulogu Papagena. 

Dana 1. rujna 1751. godine rođen je Emanuel Schikaneder, njemački i austrijski kazališni djelatnik. Slavnim je postao po tome što je napisao libreto za operu Čarobna frula (njem. Die Zauberflöte) znamenitog glazbenika Wolfganga Amadeusa Mozarta, kao i po osnivanju bečkog kazališta Theater an der Wien. Schikaneder je rođen u bavarskom gradu Straubingu, smještenom na Dunavu, oko stotinu kilometara sjeveroistočno od Münchena. Mladost je Schikaneder proveo u rodnoj Njemačkoj, a u Austriju je dolazio povremeno u sklopu putujućih kazališnih družina.

Postao je čak i obiteljskim prijateljem Mozartovih u Salzburgu (od Wolfganga Amadeusa Mozarta bio je Schikaneder stariji samo oko pet godina). Tijekom 1780. godine zaposlio se Schikaneder u Beču, u krugu oko cara Josipa II., tako da je bio pjevač i glumac u kazalištu. Predložio je caru osnivanje novog teatra u bečkom predgrađu, što je ovaj prihvatio, no ideja je privremeno ostala nerealiziranom. Pri premijeri Mozartove opereČarobna frula, osim što je bio napisao njen libreto, glumio je Schikaneder osobno i ulogu Papagena. Ta je premijera održana 1791. godine u kazalištu zvanom Theater auf der Wieden, koje se nalazilo u južnom dijelu Beča, tik izvan unutarnjeg pojasa zidina. Schikaneder je sa svojim poslovnim partnerom Zitterbarthom uspio 1801. godine otvoriti novo kazalište kod obale rijeke Wien (rječice koja protječe pokraj bečkog središta). Kazalište je nazvano Theater an der Wien, a nalazilo se samo oko 200 metara od spomenutog kazališta Theater auf der Wieden. U svom je novom kazalištu Schikaneder ugostio čak i mladog Beethovena, koji se u međuvremenu bio doselio u Beč. Nažalost, Schikaneder je na kraju doživio financijske nevolje, a preminuo je u Beču 1812. godine, u dobi od 61 godine.

Komentari