Na današnji dan

Elvis Presley unovačen u vojsku (1958.)

Elvis Presley već je imao za sobom sjajnu glazbenu i filmsku karijeru kad je 24. ožujka 1958. unovačen u američku vojsku. Postao je vojnik u bazi Fort Chaffee u Arkansasu. Njegov dolazak u bazu bio je velik medijski događaj, na kojem su ga pratile stotine obožavatelja. Elvis je rekao da se raduje vojsci i da ne želi biti tretiran drugačije od drugih.

Za vrijeme obuke Elvis je doznao da mu je majka bolesna pa je dobio privremeni otpust da je posjeti. Uskoro je umrla, što je Elvisa jako pogodilo (bio je snažno vezan za nju). Nakon obuke poslan je kao američki vojnik u bazu u Friedbergu u Njemačkoj (26 kilometara od Frankfurta). Svesrdno je prihvatio tamošnji vojnički život. Donirao je televizore za bazu i kupio dodatni set odora za sve pripadnike svoje jedinice. Svoju vojničku plaću donirao je u dobrotvorne svrhe.

U vojsci se Elvis počeo baviti i karateom, no počeo je rabiti i amfetamine. U Friedbergu u Njemačkoj upoznao je i svoju buduću suprugu Priscillu, koja je tada imala samo 14 godina. Nakon gotovo dvije godine vojne službe, Elvis je konačno otpušten u ožujku 1960. godine, s činom narednika. Ubrzo se uspješno vratio pjevačkoj i glumačkoj karijeri, tako da mu boravak u vojsci nije naškodio popularnosti.


Komentari