Na današnji dan

Elizabeta Habsburška – supruga moćnog poljskog kralja Kazimira IV. – 1505.

Elizabetin sin sv. Kazimir Jagelović proglašen je svecem Katoličke Crkve. Osim znamenitih sinova, rodila je Elizabeta još i sedam kćeri, tijekom ukupno čak 13 poroda.

Dana 30. kolovoza 1505. godine umrla je Elizabeta Habsburška, poljska kraljica koja je rodila jednog sveca, jednog kardinala i čak četvoricu kraljeva. Bila je supruga moćnog poljskog kralja Kazimira IV. Jagelovića, a tri su njena sina zaredom postala kraljevima Poljske. Četvrti Elizabetin sin – Vladislav II. Jagelović – postao je hrvatsko-ugarskim kraljem. Elizabetin sin sv. Kazimir Jagelović proglašen je svecem Katoličke Crkve. Šesti Elizabetin sin – Fridrik Jagelović – postao je kardinalom, biskupom Krakova, nadbiskupom Gniezna i primasom Poljske.

Elizabeta je potjecala iz dinastije Habsburg, a rodila se 1436. godine u Beču kao kći Alberta II. Habsburškog. Elizabetin je otac postao kraljem Hrvatske, Ugarske i Češke, a izabran je čak i za njemačkog kralja. Po majci je Elizabeta bila unuka Žigmunda Luksemburškog, koji je bio rimsko-njemački car te hrvatsko-ugarski i češki kralj. Zanimljivo je da je Elizabetina baka bila Barbara Celjska, možebitna Crna Kraljica iz pučkih legendi. Osim spomenutih šest znamenitih sinova, rodila je Elizabeta još i sedam kćeri, tijekom ukupno čak 13 poroda. Poživjela je sve do današnjeg dana 1505. godine, a preminula je u poljskom kraljevskom gradu Krakovu

Komentari