Na današnji dan

Elizabeta Bowes-Lyon – škotska aristokratkinja i posljednja carica Indije – 1900.

Navodno ju je Adolf Hitler nazvao najopasnijom ženom u Europi.

Dana 4. kolovoza 1900. godine rođena je Elizabeta Bowes-Lyon, majka današnje britanske kraljice Elizabete II. i supruga pokojnog britanskog kralja Georgea VI. iz dinastije Windsor. Od 1952. godine nazivali su je kraljicom majkom (engl. The Queen Mother). Zanimljivo je da je Elizabeta bila ujedno i posljednja carica Indije (titulu careva Indije britanski su vladari nosili do 1947. godine).

 Bila je britanska kraljica od 1936. godine, što znači da je imala prilično veliko značenje u svijetu uoči Drugog svjetskog rata. Navodno ju je Adolf Hitler nazvao najopasnijom ženom u Europi.

Podrijetlom je Elizabeta Bowes-Lyon bila škotsko-engleska aristokratkinja. Otac joj je bio Claude Bowes-Lyon, earl (grof) od Strathmorea i Kinghornea. Znatan dio djetinjstva provela je Elizabeta u dvorcu Glamis u Škotskoj. Taj dvorac potječe još iz srednjeg vijeka, a nalazi se oko 75 kilometara sjeverno od Edinburgha.

Zanimljivo je da je kraljica majka doživjela dob od čak 101 godine. Preminula je 2002. godine pokraj dvorca Windsor, a pokopana je u kapeli sv. Jurja u tom dvorcu, kao i njen suprug – pokojni kralj George VI.


Komentari