Na današnji dan

Elisabeth Schwarzhaupt – prva ministrica u njemačkoj povijesti – 1986.

Elisabeth Schwarzhaupt dobila je u kabinetu zapadnonjemačkog kancelara Konrada Adenauera.položaj saveznog ministra za zdravstvo.

Dana 30. listopada 1986. godine umrla je Elisabeth Schwarzhaupt, prva žena u povijesti Njemačke koja je postala ministricom. Pripadala je demokršćanskoj stranci CDU (njem. Christlich Demokratische Union) u doba svog članstva u vladi. Po struci je Elisabeth Schwarzhaupt bila pravnica, a postigla je doktorat prava 1930. godine. Jedno je vrijeme radila kao sutkinja, sve do dolaska nacista na vlast u Njemačkoj 1933. godine, kad su žene načelno uklonjene s takvih položaja.

Godine 1961. dobila je Elisabeth Schwarzhaupt položaj saveznog ministra za zdravstvo. Radilo se o kabinetu zapadnonjemačkog kancelara Konrada Adenauera. Elisabeth Schwarzhaupt zadržala je taj ministarski položaj i nakon što je Adenauera na kancelarskom položaju naslijedio Ludwig Erhard. Ukupno je Elisabeth Schwarzhaupt na ministarskom položaju provela više od pet godina. Umrla je 1986. godine u svom rodnom gradu Frankfurtu na Majni, u 86. godini.

Komentari