Na današnji dan

Elaine Esposito umrla nakon najduže kome u dotadašnjoj povijesti – 1978.

U komu je pala kad je imala samo šest godina, a zatim je u njoj provela više od 37 godina života. Kako je odrastala, težina joj je se povećala samo do 39 kilograma.

Dana 25. studenog 1978. godine umrla je američka državljanka Elaine Esposito nakon najduže zabilježene kome u dotadašnjoj povijesti. Naime, ona je provela u komi čak 37 godina i 111 dana. U komu je pala još 1941. godine, u doba kad je SAD ulazio u Drugi svjetski rat. Tada je imala samo šest godina, a uzrok bolesti bile su komplikacije pri operaciji slijepog crijeva. Naime, Elaine je doživjela upalu slijepog crijeva zbog čega je operirana. Dana joj je anestezija, ali se iz nje nikada nije probudila.

Prvih desetak mjeseci kome provela je Elaine u bolnici u Chicagu. Zatim su je roditelji prenijeli u svoju kuću, vjerojatno zbog razmjerno visokih bolničkih troškova. Elaine je tako živjela sve do svoje 44. godine života. Kako je odrastala, težina joj je se povećala samo do 39 kilograma. Kasnije je Amerikanka Edwarda O’Bara proživjela još dužu komu od Eleaine Esposito, u trajanju od čak 42 godine (umrla je 2012. godine u 60. godini života).

Komentari