Na današnji dan

Ekstravagantan susret kraljeva na Polju zlatne tkanine (1520.)

Dana 24. lipnja 1520. zaključen je sastanak između francuskog i engleskog kralja na tzv. Polju zlatne tkanine (fr. Camp du Drap d’Or, engl. Field of the Cloth of Gold). Radilo se o svečanom susretu koji je trajao čak 14 dana, od 7. do 24. lipnja 1520. godine, a na kojem su se sastali francuski kralj Franjo I. iz dinastije Capet-Valois-Angoulême i engleski kralj Henrik VIII. iz dinastije Tudor. Cilj susreta bio je poboljšati odnose između Engleske i Francuske nakon sklapanja englesko-francuskog saveza 1514. godine, ali se on pretvorio u svojevrsno natjecanje u tome tko će se iskazati većim sjajem.

Svečani susret kraljeva održan je nedaleko od Calaisa, otprilike na granici francuskog i engleskog teritorija (Engleska je u to vrijeme još uvijek posjedovala Calais i njegovu užu okolicu, što je bio posljednji ostatak njenog nekoć golemog posjeda u kontinentalnoj Europi). Kralj Henrik VIII. pristigao je brodovima iz Engleske s golemom pratnjom od oko 3500 ljudi. Francuski kralj Franjo I. pristigao je kopnom s otprilike jednako brojnom pratnjom.

Priređene su vrlo raskošne svečanosti. Polje na kojem je održan susret dobilo je naziv Polje zlatne tkanine, navodno po golemim količinama upotrijebljene tkanine protkane zlatnim nitima. Na polju su bili izgrađeni veliki šatori te podignuta čak i privremena palača površine 10.000 kvadratnih metara. Izgrađena je čak i kapela u kojoj je engleski kardinal Wolsey služio Svetu Misu. Konzumirano je meso 2200 ovaca. Posebna atrakcija bila su dva zlatom okićena majmuna, darovi osmanskog sultana.

Piše: Boris Blažina


Komentari