Na današnji dan

Eksplozija termonuklearne bombe velike poput zgrade – 1952.

Bomba upotrijebljena na testu Ivy Mike bila je toliko velika i složena da je više sličila zgradi tvornice nego komadu oružja. 

Dana 1. studenog 1952. godine obavljena je prva testna eksplozija multimegatonske termonuklearne bombe. Radilo se o testu zvanom Ivy Mike, a snaga nuklearne eksplozije iznosila je oko 10,4 megatona (čak oko 650 puta više od bombe bačene na Hirošimu 1945. godine). Bomba upotrijebljena na tom testu bila je toliko velika i složena da je više sličila zgradi tvornice nego komadu oružja. Naime, kao fuzijsko gorivo korišten je u njoj tekući deuterij, kojeg je u tom agregatnom stanju trebalo održavati pomoću kriogeničke opreme. Stoga je bomba bila teška čak 73,8  tona, a bila je okružena i zgradom od aluminija. Dakako, takav glomazan sklop nikada nije ni bio zamišljen kao oružje, nego isključivo kao testna bomba.

Za pokretanje termonuklearne (fuzijske) reakcije u toj je bombi korištena, kao prvi stupanj, fizijska bomba. Eksplozija čitave bombe proizvela je kuglu promjera oko 5 kilometara. Krater koji je nastao imao je promjer od oko 1.900 metara i dubinu od oko 50 metara. Eksplozija je izvedena kod Maršalskog otočja, tristotinjak kilometara od poznatog atola Bikini, gdje je izveden rani nuklearni test 1946. godine (po kojem je nazvan kupaći kostim bikini).


Komentari