Na današnji dan

Eksplozija na nuklearnom nosaču zrakoplova USS Enterprise – 1969.

Do nesreće je došlo prilikom eksplozije rakete tipa MK-32 Zuni pričvršćene na lovački zrakoplov F-4 Phantom parkiran na palubi nosača.

Na današnji dan 1969. godine dogodila se snažna eksplozija na američkom nosaču zrakoplova USS Enterprise. Nosač se u to vrijeme nalazio u blizini Havaja, a eksplozija je pobila 27 ljudi te ranila još dodatnih 314. Nosač USS Enterprise bio je tada ponos američke flote. Ušao je u službu početkom 1960-ih godina kao prvi nuklearni nosač zrakoplova u svjetskoj povijesti. S dužinom od 342 metra, USS Enterprise još uvijek drži rekord za najduže ratno plovilo ikada napravljeno.

Eksplozija na nuklearnom nosaču zrakoplova bila je naročito opasna s obzirom da se na USS Enterpriseu nalazilo čak osam nuklearnih reaktora (današnji nosači klase Nimitz imaju samo dva reaktora i nešto su kraći od USS Enterprisea). Do nesreće na današnji dan došlo je kad je eksplodirala jedna raketa tipa MK-32 Zuni pričvršćena na lovački zrakoplov F-4 Phantom parkiran na palubi nosača.

Raketa je eksplodirala vjerojatno zbog izloženosti visokoj temperaturi iz nekog izvora u blizini. Požar koji je izbio nakon eksplozije uništio je čak 15 zrakoplova, a USS Enterprise morao je više od dva mjeseca ostati usidren kod Pearl Harbora na Havajima radi popravka.


Komentari