Na današnji dan

Eksplozija brodskog topa ubila dva američka ministra (1844.)

Dana 28. veljače dogodila se neobično tragična nesreća na palubi američkog ratnog broda USS Princeton. Naime, za vrijeme posjeta američkog državnog vrha ratnom brodu USS Princeton došlo je do eksplozije velikog topa, od čega je smrtno stradao znatan broj ljudi.

Ratni brod USS Princeton bio je u to doba svojevrsno čudo tehnike i najmoderniji brod američke mornarice. Bio je, naime, prvi koji je imao propelerski pogon (raniji parobrodi bili su pokretani velikim i nepraktičnim kotačima s lopaticama na bokovima broda). Osim toga, USS Princeton imao je i neviđeno snažne topove – vjerojatno najveće dotad ugrađene na svjetsko vojno plovilo.

Ta su dva topa imala kalibar od čak 300 milimetara, a veći od dva topa zvao se Peacemaker (Mirotvorac) i bio je težak oko 12 000 kilograma. Na svečanu prezentaciju broda došao je američki predsjednik praćen ministrima i ostatkom državnog vrha. Ukupno je na svečanu plovidbu ukrcano čak oko 400 ljudi. Jedan od vrhunaca svečanosti trebalo je biti pokusno ispaljivanje velikih topova. Međutim, pri ispaljivanju topa Peacemaker, pred mnogim uzvanicima, eksplozija je raznijela top i pobila ljude u blizini.

Na licu mjesta poginuli su američki državni tajnik Abel Upshur, ministar mornarice Thomas Gilmer te još niz ljudi iz državnog vrha, ali i jedan rob imenom Armistead (ropstvo je u to doba još bilo dopušteno u SAD-u). Znatan broj uzvanika je ranjen. Američki predsjednik John Tyler imao je sreću što je u vrijeme ispaljivanja topa bio u potpalublju broda, gdje ga je netko izgleda zadržao uz čašicu pića. Prošao je bez ikakvih ozljeda.


Komentari