Na današnji dan

Eksplodirao zračni brod Hindenburg – 1937.

Do danas nije razjašnjeno što je točno uzrokovalo eksploziju.

Njemački cepelin Hindenburg eksplodirao je šestog svibnja 1937. godine upravo kad se pokušavao usidriti na jarbol u gradu Lakehurstu, u američkoj saveznoj državi New Jersey. Bio je to najveći zračni brod na svijetu, dužine 245 metara, volumena 200 milijuna litara. Četiri Daimler-Benzova dizelska motora od po 1.200 konjskih snaga omogućavala su mu maksimalnu brzinu od 135 kilometara na sat. Konstruirala ga je kompanija Zeppelin, koju je osnovao njemački grof Ferdinand von Zeppelin.

Na posljednjem letu Hindenburg je poletio iz Frankfurta i za tri dana prešao je Atlantski ocean. Na brodu je bilo 97 osoba, od toga 36 putnika i 61 član posade. Došavši do Sjeverne Amerike preletjeli su preko Manhattana, što je izazvalo veliku senzaciju, i uputili se u pristanište u New Jerseyu. Spustili su užad koju su prihvatili radnici na zemlji nastojeći pričvrstiti brod za jarbol. Nakon što je brod privezan, došlo je do požara, koji je ubrzo izazvao eksploziju. Zapaljivi plin vodik eksplodirao je i ostatci broda srušili su se na zemlju s visine od oko 90 metara. Poginulo je ukupno 36 osoba.

Do danas nije razjašnjeno što je točno uzrokovalo eksploziju. Postoje brojne popularne teorije o sabotaži, no neki smatraju da je nesreću jednostavno izazvao statički elektricitet ili udar groma, koji je zapalio plin u istjecanju. Snimljeni su brojni filmovi o događaju, zasnovani na različitim teorijama. Važno je napomenuti da su Nijemci bili prisiljeni za Hindenburg upotrijebiti lako zapaljivi plin vodik zbog toga što su Sjedinjene Američke Države zabranile izvoz helija. Plin helij, naime, nezapaljiv je i neizmjerno je sigurniji za upotrebu u zračnim brodovima, no SAD je bio jedini značajni svjetski proizvođač tog plina, pa ga Nijemci nisu imali odakle nabaviti.

piše: Dražen Krajcar


Komentari