Na današnji dan

Eksplodirao space shuttle Challenger – 1986.

FILE - In this Jan. 28, 1986 file photo, the space shuttle Challenger explodes shortly after lifting off from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla. (AP Photo/Bruce Weaver, File)

Poginulo je svih sedam astronauta.

Jedna od najvećih tragedija u dosadašnjoj povijesti istraživanja svemira dogodila se 28. siječnja 1986. godine. Naime, toga dana je space shuttle Challenger eksplodirao 73 sekunde nakon lansiranja, pri čemu je poginulo svih 7 astronauta na njemu. To nije bio Challengerov prvi let, a prethodnih devet obavljeno je uspješno.

Nakon te nesreće, američki svemirski program letenja space shuttleovima blokiran je na dvije i pol godine. Do nesreće je došlo kad je popustila brtva na jednom od raketnih motora, pa je vrući plin zapalio susjedni spremnik s gorivom. Uslijed toga došlo je do eksplozije koja je raznijela shuttle. Postoje teorije da je uzrok za popuštanje brtve bila niska temperatura.

Od sedam članova posade Challengera dvije su bile žene (Christa McAuliffe i Judith Resnik). Mnogo ljudi pred televizijskim ekranima pratilo je let upravo zato što je na njemu bila Christa McAuliffe, prva učiteljica iz projekta Učitelj u svemiru (eng. Teacher in Space Project). Ona je bila srednjoškolska učiteljica koja je izabrana između 11.000 prijavljenih učitelja i trebala je u svemiru održati satove nastave za djecu. Nakon nesreće mnoge su škole nazvane po njoj ( četrdesetak škola širom svijeta).

piše: Dražen Krajcar


Komentari