Na današnji dan

Ekshumiran leš nacista Josefa Mengelea – 1985.

Iskopana lubanja analizirana je i uspoređena s Mengeleovim fotografijama. Godine 1992. napravljena je i DNA analiza koja je potvrdila zaključak. 

Dana 6. lipnja 1985. godine ekshumiran je u Brazilu leš nacističkog liječnika Josefa Mengelea, nazvanog Anđeo smrti i Bijeli anđeo. Mengele je bio jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca, i to zbog svoje uloge u Holokaustu (bio je liječnik u logoru Auschwitz, gdje je provodio zastrašujuće eksperimente nad zatvorenicima). Nakon rata uspio je pobjeći u Južnu Ameriku i nikada nije pronađen niti uhvaćen. Umro je plivajući na jednoj plaži na brazilskoj obali Atlantskog oceana.

Sahranjen je u brazilskom gradiću Embu das Artes, nedaleko od São Paula. Zapadnonjemačka policija uspjela je 6 godina kasnije premetačinom jednog stana u Bavarskoj doći do podataka o Mengeleovom grobu. Na današnji dan ekshumirano je tijelo. Provedena je forenzična obrada koja je ustvrdila da postoji velika vjerojatnost da je to doista Josef Mengele. Iskopana lubanja analizirana je i uspoređena s Mengeleovim fotografijama. Godine 1992. napravljena je i DNA analiza koja je potvrdila zaključak. Zanimljiva je činjenica da je Mengele uspijevao čak 34 godine nakon Drugog svjetskog rata preživjeti u ilegali i izbjegnuti hapšenje.

Komentari