Na današnji dan

Ekscentrični i okrutni Mobutu Sese Seko pobjegao iz Zaira – 1997.

Kod gradića Gbadolitea, iz kojeg je potjecala njegova obitelj, sagradio je u prašumi veličanstvene palače, tako da su to mjesto neki nazivali Versailles u džungli.

Zairski diktator Mobutu Sese Seko pobjegao je iz zemlje 16. svibnja 1997. godine. Time je završio period njegove vladavine nad tom državom, koji je trajao gotovo 32 godine. Njegova vlast bila je obilježena mnogim neobičnim potezima. Primjerice, zapovijedio je da se ime Republike Kongo promijeni u Zair, stanovnici države svoja su kršćanska imena trebali zamijeniti afričkim, a glavnom gradu promijenjeno je ime iz Léopoldvillea u Kinshasu. Nadalje, zbog politike uklanjanja kolonijalističkih obilježja, stanovnici Zaira nisu smjeli nositi zapadnjačka odijela i kravate. Mobutu je u svijetu bio prepoznatljiv po tome što je nosio kapu od leopardove kože.

Mobutu je ekstravagantno trošio novac. Iznajmljivao je francuski nadzvučni zrakoplov Concorde za svoje osobno korištenje. Njime je putovao iz Afrike u Pariz čak i u šoping, a jednom je prilikom njime odletio u New York održati govor pri UN-u. Kod gradića Gbadolitea, iz kojeg je potjecala njegova obitelj, sagradio je u prašumi veličanstvene palače, tako da su to mjesto neki nazivali Versailles u džungli (Gbadolite je dobio i pistu za Concorde). Vladao je autoritativno i okrutno, a uspio se i posvađati sa svim okolnim afričkim državama.

Naposlijetku je morao pobjeći iz zemlje pod pritiskom gerile i vojske susjednih država. Prvo se privremeno smjestio u državi Togo, a zatim se preselio u Maroko. Umro je svega nekoliko mjeseci kasnije u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od raka prostate. U trenutku smrti bio je u 67. godini.


Komentari