Na današnji dan

Eiffelov toranj trebao je biti privremeni izložak (1889.)

Dana 31. ožujka 1889. svečano je javnosti predstavljen Eiffelov toranj. Godina 1889. odabrana je jer je na nju padala 100-godišnjica Francuske revolucije. Toranj je konstruirao poznati inženjer Gustav Eiffel, a građen je dvije godine pri čemu je zaposleno 300 radnika.

Toranj je sastavljen od 18.038 komada željeza pomoću 2 i pol milijuna zakovica. Eiffelov toranj je do 1931. bio najveća građevina na svijetu (300,5 m, s antenom 320,8 m). Za vrijeme gradnje poginuo je jedan čovjek.

Mnogi poznati Parižani kritizirali su toranj kao ruglo grada, primjerice Alexandre Dumas. Guy de Maupassant tvrdio je da mrzi Eiffelov toranj. Ipak, zanimljivo je da je navodno svaki dan ručao na njemu. Kad su ga pitali zašto, rekao je da je to stoga što je to jedino mjesto u gradu s kojega se toranj ne vidi.

Toranj je trebao stajati 20 godina i biti razmontiran 1909. godine. Ipak, zbog velikog interesa posjetitelja odlučeno je da ostane. Danas je Eiffelov toranj najposjećeniji turistički spomenik na svijetu od svih za koje se plaća ulaz.


Komentari